
JOB 100759 
BLACK RIVER STR. & APPRS. (POCAHONTAS) (S) 

MARCH 23, 2016 
 

 
Question: 
There is historical evidence of nesting of migratory birds on the existing bridge that is to be 
demolished on this job.  This demolition will be among the first items of work to take place 
on this project.  However, the SP ‘Nesting Sites of Migratory Birds’ prohibits the demolition 
of this bridge during the period March 1 to August 31.  Therefore, will any relief be given 
that will allow the contractor to perform demolition during this period?  If not, will contract 
time be charged during this period? 
 
Answer: 
In accordance with Subsection 108.06 of the Standard Specifications, if no other work is 
available and the Contractor cannot utilize 60% of his forces for 60% of the day then time 
charges will not be accessed.  Therefore, should the Contractor be limited due to the SP 
“Nesting Sites of Migratory Birds” then time charges will not be assessed for each day his 
forces cannot be utilized. 
 
Question: 
This project requires a CPM schedule.  Will contract time be charged according to the 
ability to work on the controlling item per the schedule or will time be charged according to 
Section 108.06(c) of the Standard Specifications (60% utilization of forces)? 
 
Answer: 
Contract time will be charged in accordance with Section 108.06(c) of the Standard 
Specifications for working day projects. 
 
Question: 
There is no pay item for coffer cells for three of the bridge bents in the Black River.  Will 
payment for coffer cells or other means of construction of bridge bents in the river be 
subsidiary to other items? 
 
Answer: 
Per Section 801 of the Standard Specifications, Cofferdams will not be paid for directly but 
will be subsidiary to other pay items. 



Question: 
Is there a hydrograph available for the Black River water levels? 
 
Answer: 
Gage data can be found at the following link: 
http://rivergages.mvr.usace.army.mil/WaterControl/stationinfo2.cfm?sid=POCA4&fid=P
OCA4&dt=S 
 
Question: 
Is the sidewalk from 153+76 to 155+85 subsidiary to the retaining wall?  It is not shown on 
the retaining wall drawings nor is it listed in the Concrete Walks table on Plan Sheet 15. 
 
Answer: 
From 153+76 to 155+85, there isn’t a concrete walk.  That area is just a grass berm and 
then the retaining wall.  The line work on the plan sheet has a solid line instead of the 
dashed berm line because of the retaining wall in that location. 
 
Question: 
Is the sidewalk on top of the auxiliary sidewalk from 1+43 to 2+58 subsidiary to the auxiliary 
sidewalk?  The width is not given. 
 
Answer: 
The auxiliary sidewalk is paid for as Concrete Walk (Type Special) which includes the small 
retaining wall below it.  See Plan Sheet 4 for the special detail.  The width of this sidewalk 
is 5’ and is labeled on Plan Sheet 23 in the plan view. 
 
Question: 
The curb and gutter typical on Plan Sheet 3 shows 554 LF of sidewalk, but the Concrete 
Walks table only lists 63 LF.  Please clarify. 
 
Answer: 
The curb and gutter typical shows the sidewalk, but the sidewalk does not carry through the 
entire job.  From 138+75 to 141+04.92 and from 153+76.08 to 155+85, the project will not 
have a walk but just a grass berm (same width as shown on the typical).  See Plan Sheet 
15 for the Concrete Walk quantity box for walk locations. 
 
Question: 
Please verify the distance from the CL of lanes of the existing truss bridge to the CL lanes 
of the new structure? 
 

http://rivergages.mvr.usace.army.mil/WaterControl/stationinfo2.cfm?sid=POCA4&fid=POCA4&dt=S
http://rivergages.mvr.usace.army.mil/WaterControl/stationinfo2.cfm?sid=POCA4&fid=POCA4&dt=S


Answer: 
The distance between the center lane edge (skip line) of the old truss bridge and the center 
lane edge (skip line) of the new bridge is approximately 1.02’.   
 
The distance between the center of Bridge 06021 and the center lane edge (skip line) of 
the new bridge is 38.00’.   
 
The center lane edge (skip line) of the new bridge is not the actual center of the new 
bridge.  The skip line on the new bridge is 9” different than the actual center of the bridge. 
 
The skip line of the new bridge will be upstream from the skip line of the existing truss 
bridge. 
 
Question: 
Are the existing piers footing on rock? 
 
Answer: 
The 3 river piers for Bridge Nos. 00483 and 06021 have spread footings on rock.  The first 
pier on each overbank have pile footings (for both bridges as well). 
 
Question: 
Do the existing trusses have lead paint? 
 
Answer: 
The lead paint was removed in a previous job. 
 
Question: 
What is the overall length of the exposed piling on the existing bridge to be removed? 
 
Answer: 
Per Section 205 of the Standard Specifications, the existing exposed piling on Bridge No. 
00483 only needs to be removed to 2’ below ground line. 
 
Question: 
Does the wall thickness of the 18” piling count in the 6” encasement of the pile?   
 
Answer: 
No. The wall thickness of the 18” sheet pile does not count as part of the 6” encasement. 
 



Question: 
How is the seal concrete paid?   
 
Answer: 
There are no seal footings on this project. 
 
Question: 
Can we shoot the rock in the cofferdams?   
 
Answer: 
Blasting will be considered if performed by a specialty contractor with qualified personnel. 
Any request will have to be submitted for review and final approval/disapproval. 
 
Question: 
Can we drop any debris into the Black River as long as we remove them?   
 
Answer: 
Yes. As long as the debris are completely removed and the material does not interfere with 
navigation or pose a danger to boat traffic.  Demolition activities shall comply with the 
boater safety special provision.  Please refer to Section 205 of the Standard Specifications 
in regards to the removal of existing bridge structures. 
 
Question: 
What if any restrictions are there on using explosives for demolition?   
 
Answer: 
There are no specific restrictions. Due caution should be used to determine appropriate or 
inappropriate places for this method. The method used must be approved by the Engineer 
in accordance with Section 205 of the Standard Specifications and the contractor will be 
held responsible for any damage to the structure that is to be retained as well as damage to 
any private property or vehicles. 
 
Question: 
What is the dimension between the new edge of bridge deck and the edge of bridge deck 
on the remaining existing bridge? 
 
Answer: 
2 feet (+/-) 


